שלילת רישיון נהיגה היא פרוצדורה שעליה מופקדים מספר גופים – בכפוף לחוק. אז מתי בדיוק ניתן לשלול רישיון נהיגה, מי מוסמך להורות על השלילה, מהי שלילה עד תום ההליכים והאם אפשר לבטל שלילה של רישיון נהיגה? כל התשובות – במאמר שלפניכם.
מי מוסמך להורות על שלילת רישיון נהיגה?
ישנם שלושה מוסדות רשמיים אשר מורשים להורות על פסילת רישיון נהיגה:
- בית המשפט – בית המשפט רשאי לפסול את רישיון הנהיגה של אדם בגין עבירות תנועה או עבירות מסוג אחר שביצע. השלילה יכולה להינתן במסגרת פסק דין שניתן בבית המשפט, והיא יכולה להינתן לצמיתות או למספר חודשים – על פי חומרת המקרה. אם מדובר בעבירות תנועה, ניתן לקבוע שלילת רישיון למספר חודשים בגין עבירות כגון נהיגה בשכרות אם לא נפגע בהן רכוש או אדם. במקרים בהם אדם נהג בשכרות והיה מעורב בתאונת דרכים בה נפגעו אדם או רכוש – ניתן להורות על פסילת רישיון למשך תקופות ארוכות יותר; אם מדובר בעבירות שחוזרות על עצמן – ניתן להורות על שלילה לצמיתות.
- קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה – קצין משטרה יכול להורות על פסילה של רישיון נהיגה, אולם פסילה זו תהיה מנהלית בלבד ותימשך בין 90-30 ימים. פסילה כזו ניתנת בגין ביצוע עבירות תנועה מסוימות על פי הקבוע בחוק, כמו גם בגין עבירות נוספות המתגלות בכביש, כמו למשל הסעה של עובדים בלתי חוקיים. במקרים שכאלה על קצין המשטרה לזמן את האדם שביצע, לכאורה, עבירה אל תחנת המשטרה, שם עליו לתת לו את הזכות לנסות להגן על עצמו ולבטל את שלילת הרישיון הזמנית. אם לא הצליח – יוזמן לבית המשפט ושם יצטרך להוכיח את טענותיו.
- משרד הרישוי – למשרד הרישוי סמכות לקבוע שלילת רישיון כאשר מדובר באדם אשר צבר הרבה מאוד נקודות בגין עבירות תנועה שביצע, כאשר מדובר בנהג שנוסע בצורה פרועה על הכביש ומסכן את הסביבה וכאשר נהג לא מתייצב במועד לבדיקה רפואית לצורך חידוש רישיון הנהיגה.
- המכון הרפואי לבטיחות בדרכים – למכון הרפואי לבטיחות בדרכים הסמכות לזמן נהג לבדיקות רפואיות ופסיכוטכניות לצורך בדיקת התאמתו לנהיגה . הזימון יכול להיות לנהג בעל עבר פלילי בסם, לנהג אשר הורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים, לנהג שהורשע בעבירה של נהיגה בזמן שיכרות בפעם השניה. או כל נהג כאשר יש אינדיקציה לשינוי במצבו הרפואי ו/או הנפשי .
מהי שלילת רישיון עד תום ההליכים?
שלילת רישיון עד תום ההליכים היא שלילה שנפסקת על ידי בית המשפט, במקרים בהם יש סיכוי סביר שהנאשם אכן יורשע בסופו של דבר. מכיוון שמשפט הוא תהליך שיכול להימשך הרבה מאוד זמן – אם יש חשש שבמהלך תקופת המשפט הנהג יבצע עבירות נוספות ו/או יסכן את עצמו ואחרים – הרי שניתן להחליט ששוללים את רישיונו עד תום ההליכים. בתום ההליך המשפטי יתקבל, כמובן, פסק הדין, אשר יקבע אם הנאשם יכול או לא יכול לחזור לנהוג ברכבו.
מה עושים כאשר הרישיון נשלל?
אם הוחלט על פסילת רישיון, אדם צריך להפקיד את רישיונו באופן מיידי במזכירות בית המשפט. הדבר צריך להיעשות בתוך 30 ימים ממועד קבלת פסק הדין, למרות שהאדם חייב להפסיק לנהוג ברכב כבר מאותו יום בו ניתן פסק הדין. לעומת זאת, תקופת השלילה נספרת ממועד הפקדת הרישיון במזכירות בית המשפט, ולכן כדאי לכל מי שרישיונו נשלל להפקיד את רישיונו מייד.
עם סיום תקופת השלילה יש להציג בפני הגורם המטפל בהפקדות רישיונות שנשללו את אישור ההפקדה – ולקבל תמורתו את הרישיון. אם לא מפקידים את הרישיון בית המשפט – מסתכנים בהארכה של תקופת שלילת הרישיון, בקנס כספי גבוה, בהחרמה של הרכב ואפילו במאסר בפועל.
האם אפשר לבטל שלילת רישיון נהיגה?
יש מקרים בהם ניתן לבטל לחלוטין שלילת רישיון נהיגה. זה קורה כאשר עורך דין לענייני תעבורה נכנס לתמונה, ומצליח להוכיח כי שלילת הרישיון ניתנה שלא על פי התקנות המקובלות, או שמרשו לא ביצע את העבירות המיוחסות לו. זה לא פשוט, אבל זה אפשרי, ועל כך יעידו לא מעט מקרים.
משרד עורכי דין לויתן-פאלוך לשירותכם
משרד עורכי דין לויתן-פאלוך מתמחה בתחום של מתן ייעוץ וליווי משפטי במקרים של שלילת רישיון נהיגה. את ההליך מלווים עורכי דין מוסמכים ומנוסים הבקיאים בדיני התעבורה השונים ויודעים בדיוק מה לשאול ולחפש כדי להקל ואף לבטל קנסות ועונשים.
לקבלת מידע נוסף ולקביעת פגישת ייעוץ ראשונית בנושא שלילת רישיון נהיגה – צרו עמנו קשר טלפוני או דרך האתר.